1. Alegeti un element – unul singur – dintre cele care definesc unicitatea acestui Festival, dincolo de magia locului, exotismul tinutului etc.
2. Ce ati dori sa reintilniti, ca performanta a editiei a patra, la editia a cincea?
3. Ce cistig in plus vreti sa urati editiei din 2008, fata de cea din 2007?
- Iulia BLAGA:
„Filme cu adevarat independente“
1. Mi-e greu sa despart Festivalul de „magia locului, exotismul tinutului etc“. Anonimul are acest atu al locului. E nemaipomenit sa fii student sau, ma rog, ce-oi fi, sa stai ziua la plaja si noaptea la filme. Daca alte festivaluri sint organizate in locuri uscate si la propriu, si la figurat, neoferindu-ti alta sansa decit cea de a vedea filme, Anonimul iti ofera o atmosfera doimaista (daca esti simplu spectator), vag burgheza (daca esti invitat), in care filmele au inevitabil gust de sare si spectatorii sint arsi de soare si cu nisip in sandale.
2. Mi-a placut in acest an indrazneala spectatorilor de la sesiunile de intrebari si raspunsuri de dupa proiectii, chiar daca intrebarile nu erau intotdeauna foarte inteligente.
3. Eu nu prea pricep de ce trebuie sa existe o competitie pentru lungmetraje, daca acestea sint unul si unul, deja premiate la festivaluri de clasa. Un premiu al publicului ar fi suficient, daca aceste filme ar intra intr-o sectiune paralela gen Panorama, iar competitia de lungmetraje sa fie consacrata filmelor cu adevarat independente.
- Cristina CORCIOVESCU:
„Un nou public de cinema“
1. Din punctul de vedere al publicului cinefil, e un festival de vacanta, care aduna oameni de peste tot din tara, unii venind special sa-si faca aici concediul in timpul Festivalului, petrec noptile vazind filme, ceea ce este remarcabil, fiindca apar sanse sa crestem un nou public de cinema.
2. Cred ca seriozitatea selectiei e lucrul care t