La data de 23 august 1939 a fost incheiat la Moscova, tratatul Molotov-Ribbentrop, cunoscut si ca pactul Stalin-Hitler. Oficial acesta a fost un tratat de neagresiune intre Uniunea Sovietica si Al Treilea Reich si a fost semnat de ministrul de externe al URSS, Veaceslav Molotov, si de ministrul de Externe al Germaniei naziste, Joachim von Ribbentrop, in prezenta lui Stalin.
Desi acest tratat a ramas cunoscut in istorie purtand numele celor doi ministri de Externe ai URSS si a celui de Al Treilea Reich, in realitate cei doi au actionat doar ca niste imputerniciti ai patronilor lor politici.
Citeste si: - Invatati 23 August fara profesor
- Istoria Romaniei in imagini mai putin cunoscute: 23 august, comunismul si Nicolae Ceausescu (VIDEO/ AUDIO)
- 23 august 1944 in presa din 23 august 2007
- Comunismul si 23 august prin ochii unui copil
Atat Hitler cat si Stalin au evitat sa semneze personal tratatul din doua motive. In primul si in primul rand nu aveau cum sa se intalneasca. Nici Stalin nu avea cea mai mica incredere in Hitler sa se duca la Berlin sa semneze un astfel de tratat, acelasi lucru fiind valabil si pentru Hitler care nu s-ar fi dus sa se intalneasca cu Stalin la Moscova.
Semnarea tratatului pe un teritoriu neutru nu era posibila. In al doilea rand nici unul nu vroia sa se compromita semnand un tratat bilateral cu un regim pe care in mod oficial il condamnase pana atunci.
Scopul oficial al tratatului a fost exprimat prin dorinta pe care o avea Hitler sa asigure Germaniei flancul estic in perspective unei iminente invazii a Poloniei, in acelasi timp Stalin dorea sa primeasca asigurari ca sovieticii nu vor fi tinta unui atac german, URSS-ul fiind nepregatita sa faca fata unei astfel de agresiuni datorita faptului ca toata conducerea Armatei Rosii fusese decimata de epurarile din tim