Reprezentantul SRI Eugen Iorga a declarat, ieri, in cadrul audierilor din Comisia juridica a Senatului, ca exista firme care fac interceptari ilegale ale comunicatiilor si care recurg ulterior la santaj, inclusiv la adresa unor "personalitati publice".
Reprezentantul directiei Juridice a SRI i-a surprins pe senatorii juristi cu declaratia sa, potrivit careia exista firme "care au fel si fel de activitati", in spatele carora se ascunde interceptarea ilegala a comunicatiilor, "si care recurg apoi la activitati de santaj, inclusiv la adresa unor personalitati publice, din viata publica".
El a spus ca SRI a inclus in pachetul legilor securitatii nationale, aflate in dezbaterea Senatului, un amendament prin care i se atribuie Serviciului competente in instrumentarea interceptarilor ilegale. Intrebat daca SRI are posibilitatea de prevenire a interceptarilor ilegale, reprezentantul SRI a raspuns: "Da. Avem structurile specializate. Trebuie obtinuta informatia si trebuie surprins momentul operativ, nu e simplu. Dar avem posibilitatile tehnice sa realizam acest lucru".
Reprezentantii SRI si SIE prezenti la dezbaterile asupra legilor sigurantei au criticat infiintarea Autoritatii Nationale de Interceptari, care, in viziunea celor doua servicii, ridica probleme constitutionale si organizatorice. Colonelul Eugen Iorga a precizat si el ca Serviciul considera ca proiectul prin care este infiintata Autoritatea Nationala de Interceptari creeaza cadrul unui nou serviciu de informatii, care isi aroga competente ce vor cenzura activitatea serviciilor cu atributii in domeniu. Iorga a aratat ca mandatele privind interceptarile ce vizeaza securitatea nationala trebuie sa fie emise de ICCJ, ceea ce nu este prevazut in proiectul de lege de infiintare a Autoritatii, proiect sustinut de PSD si PNL. Reprezentantul SRI a argumentat ca, o data cu crearea acestei