Presa din 23 august 2007 se imparte in ziare ai caror jurnalisti isi amintesc importanta momentului 23 august 1944 si de rolul jucat de aceasta data in timpul comunismului si in publicatii care ignora cu desavarsire evenimentul.
Adevarul umbla prin arhivele Scinteii si intocmeste un istoric al modului in care organul de presa al PCR prezenta ziua de 23 august. Tonul varia in functie de interesele liderilor aflati in fruntea partidului.
"Pentru imensa majoritate a cetatenilor Romaniei socialiste, 23 August era una dintre putinele zile libere, in care la bodegile din jurul parcului se gaseau mici si bere. Micile bucurii ale oamenilor muncii nu ajungeau insa niciodata in "Scanteia", oficiosul Partidului. In schimb, o privire, chiar si superficiala, asupra modului in care organul CC al PCR a relatat, in timp, ziua de 23 August, arata cum s-a schimbat regimul comunist de la un deceniu la altul. De exemplu, denumirea Zilei nationale a Romaniei socialiste a evoluat de la "marea cotitura istorica" la "Revolutia de eliberare sociala si nationala, antifascista si antiimperialista". Pentru a va aminti de o mica parte a acelor vremuri, Adevarul prezinta, la 63 de ani de la inlaturarea regimului Antonescu, prima pagina a Scinteii din 23 August, din anii '47, '57, '67, '77 si '87. Acum 60 de ani, cel care a scris editorialul din Scinteia era Vasile Luca, un vechi ilegalist. Cativa ani mai tarziu, regimul comunist il trimitea la puscarie, unde a fost tinut in regim de izolare pana cand a murit, in 1963."
[Cititi articolul integral in Adevarul]
Evenimentul zilei prezinta in exclusivitate o marturie a lui Wilfried H. Lang, fost "soldat minor" - ajutor de antiaeriana (Flackhelfer) - in Wehrmacht, care a trait pe front clipele din 1944.
"Astazi se implinesc 63 de ani de la Actul de la 23 august", data la care, prin vointa regala, Romania a intor