Contributia de 2% la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), ar putea creste mai repede decat in perioada prevazuta initial de lege, daca sistemul va functiona eficient a declarat, joi, la The Money Channel, analistul pentru piata pensiilor private, Mihai Seitan.
"Exemplul cel mai clar il dau bulgarii, care au plecat tot cu 2%, tot intr-un sistem gradual si acum au ajuns la concluzia ca sistemul lor merge bine, oamenii sunt multumiti, profitul e destul de bun si ca atare, solutia este sa mareasca contributia la 7% direct, fara sa mai mearga in trepte", a explicat Seitan.
Primele contributii pentru pensiile private vor fi colectate in luna ianuarie a anului 2008.
In primul an de activitate, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Contributia va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.
Din cele 14 societati care au primit autorizatie de constituire pe pilonul II de pensii, CSSPP a autorizat pana in prezent 12 societati ca administratori de fonduri de pensii obligatorii: ING Fond de Pensii, Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Allianz-Tiriac Pensii Private, Omniasig Pensii, Interamerican Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Prima Pensie Fond de Pensii, AIG Fond de Pensii, BT Aegon Fond de Pensii SA, Generali Fond de Pensii SA, BRD Fond de Pensii SA, OTP Fond de Pensii SA si BCR Administrare Fond de Pensii.
Contributia de 2% la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II), ar putea creste mai repede decat in perioada prevazuta initial de lege, daca sistemul va functiona eficient a declarat, joi, la The Money Channel, analistul pentru piata pensiilor p