Statistica. Moldovenii sunt campionii divorturilor
Mihai Niculescu
Romanii din sudul Moldovei sunt campioni incontestabili in materie de divorturi. Cele mai mari rate ale desfacerii casatoriilor s-au inregistrat, la nivelul anului 2006, in judetele Bacau, Braila, Calarasi, Galati si Hunedoara, cu o valoare de peste 2 divorturi la mia de locuitori, arata evidentele Institutului National de Statistica. La polul opus, cu valori de sub 1 la mie s-au situat judetele Bihor, Dolj, Giurgiu, Iasi si Ilfov. "Procesele de divort sunt inregistrate statistic, numai dupa redactarea hotararii judecatoresti, si un divort poate dura mai mult de un an.
Diferentele pot fi explicate prin birocratia de la nivelul instantelor si planificarea proceselor" este de parere Marcela Postelnicu, sefa Oficiului de Studii si Proiectii Demografice din INS. Barbatii divorteaza, in medie, la 39 de ani, iar femeile la 35,4 ani, dupa aproximativ zece ani de casnicie.
Divorturile au scazut in 2006 fata de 2005, mai arata statisticile, atat la oras cat si la sate. "Nu poate fi vorba, insa, de o tendinta de scadere. Sunt doar fluctuatii de la un an la altul" crede Marcela Postelnicu.
Infidelitatea partenerului este pe primul loc la motivele de divort, cu 13%, urmata de alcoolism si violenta. Restul sunt situatii nedefinite, care nu pot fi precizate, intrucat majoritatea sotilor divorteaza de comun acord, iar legea nu-i obliga sa explice motivele.
Statistica. Moldovenii sunt campionii divorturilor
Mihai Niculescu
Romanii din sudul Moldovei sunt campioni incontestabili in materie de divorturi. Cele mai mari rate ale desfacerii casatoriilor s-au inregistrat, la