Noi mărturii ale crimelor naziste vor ieşi la iveală în urma cercetării documentelor Milioane de copii electronice ale unor documente referitoare la crimele naziste şi Holocaust au fost Noi mărturii ale crimelor naziste vor ieşi la iveală în urma cercetării documentelor
Milioane de copii electronice ale unor documente referitoare la crimele naziste şi Holocaust au fost transferate, marţi, de către Reto Meister, directorul arhivei din staţiunea germană Bad Arolsen, la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington şi la Muzelui Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim.
Cele 47 de milioane de file aflate în arhiva din Bad Arolsen au fost recuperate din peste 50 de lagăre de concentrare şi închisori, imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial. Cercetătorii care au reuşit să studieze până acum doar o mică parte din arhivă spun că documentele cuprind date şi detalii despre victimele din lagărele de concentrare, prizonierii politici şi persoanele condamnate la muncă forţată. Istoricii apreciază că parcurgerea lor completă va scoate la iveală noi dovezi ale crimelor naziste şi exploatării brutale a milioane de evrei, ţigani şi alţi "non-arieni".
Meticulozitatea cu care au fost elaborate rapoartele merge până la cele mai mărunte detalii: de la numărul de păduchi din capul fiecărui prizonier până la notarea cu exactitate a datei execuţiilor şi metoda folosită. Nu au fost lăsate deoparte nici numele colaboratorilor din rândul prizonierilor, cel al prostituatelor, precum şi orientarea sexuală a fiecărui deţinut. Arhiva mai cuprinde rapoarte medicale şi liste cu trenurile morţii.
Trei ţări întârzie procesul de predare
Iniţiativa de deschidere a arhivei a fost lansată de evreii care au dorit să afle ce s-a întâmplat cu rudele lor. Ei au fost sprijiniţi în demersul lor de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Pe de