» Incendiul din tabara improvizata la Livorno, in care au murit patru copii romi de origine romana, revendicat de o organizatie extremista, a readus in dezbatere problema integrarii comunitatilor numeroase de romi din Europa.
» Italia a fost criticata din nou
de Comisia Europeana pentru absenta unei legislatii nationale adecvate la cerintele europene cu privire la minoritati, in special la minoritatea roma.
» Autoritatile locale din Spania sunt preocupate de taberele improvizate la marginea unor localitati, iar Franta a lansat un nou program de integrare sociala.
Prima observatie in legatura cu rasismul si intoleranta i-a fost facuta Italiei in Raportul anual al Comisiei Europene din 2001. Imediat dupa incendiul de la Livorno, guvernului italian i s-a atras din nou atentia ca nu a adecvat legislatia nationala la cerintele europene privind integrarea minoritatilor, aminteste politologul Miruna Cajvaneanu, membru fondator si fost purtator de cuvant al Partidului Identitatea Romaneasca, intr-o analiza consacrata acestui subiect.
Analiza citeaza o experta de la Centrul de Studii pentru Imigratie (CESTIM) de la Verona, Laura Lucatello, care arata diferenta intre modelul de integrare britanic, bazat pe Race Relation Act din 1976, si situatia din Italia. In Marea Britanie legea este clara si severa si pedepseste episoadele de discriminare rasiala. In schimb, Italia, dupa cum a recunoscut chiar premierul Romano Prodi, este nepregatita sa gestioneze din punct de vedere legislativ si administrativ afluxul sustinut de romi, al caror numar este estimat oficial la 500.000, estimarile neoficiale avansand insa un numar dublu, chiar triplu.
Rasismul in Italia, intretinut de presa si de politicieni
Incitarile si campaniile contra romilor si strainilor in general sunt la ordinea zilei in Italia, venind din partea unor personaje