Cele mai multe firme de pe piaţa serviciilor de demolări au o istorie de numai doi-trei ani Explozia afacerilor imobiliare a atras o creştere spectaculoasă a pieţei serviciilor de
Cele mai multe firme de pe piaţa serviciilor de demolări au o istorie de numai doi-trei ani
Explozia afacerilor imobiliare a atras o creştere spectaculoasă a pieţei serviciilor de demolări. Unii jucători estimează că în 2007 ea se va dubla faţă de anul precedent şi va ajunge la 100 milioane de euro. Aceeaşi creştere este aşteptată şi în anul următor, fiind deja anunţate numeroase proiecte de transformare în zone rezidenţiale a fabricilor şi depourilor.
Demolatorii împart România în nord şi sud. Lucrările importante se găsesc în sud, iar cele mai bune afaceri se fac în Bucureşti. În cazul celei mai mari firme din domeniul demolărilor, Apolodor, procentul adus de capitală ajunge la 80%. La nivel declarativ numărul companiilor de demolări este mare. Cele care pot într-adevăr să efectueze lucrări de amploare s-ar limita la vreo zece, care ar deţine 90% din piaţă, conform estimărilor unor jucători.
"Ca nivel de obiect de activitate sunt multe firme, cu zecile. Sunt puţine însă cele care pot să facă demolări industriale", spune Daniel Mareş, manager general al Implozia Company. Reprezentanţii Apolodor estimează că în domeniul demolărilor cu explozibil activează câteva zeci de microfirme. Ei cred însă că firme care să aibă şi utilaje performante de demolat sunt cinci-şase în toată ţara, iar cele care să şi ştie să demoleze orice tip de clădire, vreo două-trei.
Exploziile ratate, reclamă pentru demolările mecanice
Valoarea încasată din demolări de compania Apolodor a fost de aproape şase milioane euro, în ultimii doi ani ea având creşteri de 20-30%. Implozia Company a realizat în prima jumătate a anului o cifră de afaceri cât cea pe 2006, astfel încât estimă