Institutul pentru Victimele Holocaustului, cu sediul in localitatea germana Bad Arolsen, a inceput sa transfere Israelului si Statelor Unite versiuni ale documentelor referitoare la crimele naziste sau cu caracter antisemit comise in al II-lea Razboi Mondial, relateaza Der Spiegel in editia online, consultata de Mediafax.
Muzeul Memorial al Holocaustului de la Washington si Centrul Yad Vashem din Ierusalim au primit copii electronice dupa 20 de milioane de documente din perioada nazista. Documentele provin de la Institutul pentru Victimele Holocaustului, o organizatie creata de Crucea Rosie pentru identificarea victimelor crimelor comise in al II-lea Razboi Mondial.
"Timp de 50 de ani, documentele au fost folosite pentru a stabili ce li s-a intamplat victimelor nazismului. Dupa un indelungat proces politic, putem oferi cercetatorilor si publicului acces la dosare", a declarat directorul Institutului german, Reto Meister.
Transferul documentelor este parte a unui proces de publicare a informatiilor despre activitatile din peste 50 de lagare de concentrare naziste. Pana acum, accesul la documente era limitat pentru a le oferi protectie victimelor.
Analistii cred ca arhivele vor oferi informatii fara precedent despre Holocaust. Cele 11 state care administreaza arhivele, intre care Germania, Israel si SUA, au fost de acord anul trecut cu publicarea documentelor. Cu toate acestea, acordul inca nu a fost ratificat de Franta, Italia si Grecia, situatie care ar putea bloca in continuare eforturile de studiere a documentelor. Institutul pentru Victimele Holocaustului, cu sediul in localitatea germana Bad Arolsen, a inceput sa transfere Israelului si Statelor Unite versiuni ale documentelor referitoare la crimele naziste sau cu caracter antisemit comise in al II-lea Razboi Mondial, relateaza Der Spiegel in editia online, consultata