Mai bine o criză sănătoasă decăt o creştere din nimic, cu bani de hărtie
Şocul resimţit zilele trecute de pieţele financiare a pornit de la piaţa americană a creditului ipotecar. Dar, in aceeaşi măsură, inceputul crizei este un eşec al Administraţiei de la Washington. De trei ani, Statele Unite incearcă să convingă China să le cumpere mai mulţi dolari contra yuani, pentru că altfel deficitele vor face să plesnească buba.
Din păcate insă, marele popor asiatic a manifestat reticenţă, ba chiar a ameninţat că va lichida rezervele de valută şi hărtiile de valoare americane. Iar finalul a trei ani de incercări in zadar era şi el oarecum previzibil: in martie, Sandra Braunstein, director al diviziei Fed pentru probleme legate de clienţi, avertiza că piaţa creditului ipotecar cu grad ridicat de risc este in pragul unei crize determinate de incapacitatea de plată a clienţilor, care s-ar putea extinde şi pe alte segmente ale economiei. Braunstein adăuga că, in contextul intensificării crizei actuale pe acest segment de imprumuturi, Federal Reserve - banca centrală a Statelor Unite - reanalizează reglementările privind costurile aferente creditării.
Cu alte cuvinte, Statele Unite au continuat să acumuleze deficite, care cu căt se adună in cantitate mai mare trebuie să fie finanţate la dobănzi mai mari - dacă nu vine China in ajutor. (Şi, după cum s-a văzut, nu vine). N-au făcut aşa ca să nu afecteze perspectivele de creştere economică - iată o greşeală de management. Dacă nu s-au majorat dobănzile, era necesară măcar restricţionarea creditării prin intermediul unor reglementări, cum a zis Braunstein. Dar Fed n-a făcut nici asta, ci a redus dobănzile la care imprumută băncile, permiţăndu-le celor cu probleme să se finanţeze in continuare. Acum autoritatea monetară se pregăteşte să reducă şi dobănda de referinţă, poate se vor găs