Deşi există un favorit în cursa pentru alegerea unui nou şef al FMI, numit de UE şi sprijinit de SUA, Moscova vine cu o altă propunere. Rusia devine tot mai agresivă în politica externă. Deşi există un favorit în cursa pentru alegerea unui nou şef al FMI, numit de UE şi sprijinit de SUA, Moscova vine cu o altă propunere.
Rusia devine tot mai agresivă în politica externă. Ieri, ţara condusă de Putin a venit cu o nominalizare pentru postul de şef de la Fondul Monetar Internaţional: Josef Tosovsky, fostul guvernator al băncii centrale a Cehiei. Anunţul vine după ce Uniunea Europeană l-a propus pentru acelaşi post pe fostul ministru de finanţe francez, Dominique Strauss-Kahn, şi sporeşte practic competiţia.
Nominalizarea ruşilor reflectă determinare din partea noilor ţări emergente de a desfiinţa tradiţia veche de câteva decenii potrivit căreia Uniunea Europeană alege şeful FMI, în timp ce SUA decid cine conduce instituţia soră, Banca Mondială (BM). Kremlinul spune că nu există nicio motivaţie politică în spatele nominalizării făcute de Rusia.
"Candidatura lui Tosovsky, sprijinită de un număr de state, a fost propusă pe considerente profesionale. Nominalizarea nu este îndreptată împotriva lui Strauss-Kahn", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citat de Reuters. Însă demersul ruşilor întâmpină în primul rând opoziţia Republicii Cehe - care a ieşit de sub influenţa sovietică în 1989 şi a aderat la UE în 2004 - care respinge candidatura fostului guvernator al propriei Bănci Centrale şi îl sprijină în schimb pe Strauss-Kahn. "Tosovsky nu este candidatul Republicii Cehe. Cehia a decis să numească un nou director al FMI în cadrul UE", a răspuns vicepremierul ceh Alexandr Vondra.
Contracandidatul cehului are deja peste 50% din voturi Noul succesor îşi va ocupa postul în fruntea Fondului Monetar Internaţional în