Angela Merkel s-a întâlnit ieri cu premierul britanic Gordon Brown, în cadrul primei vizite pe care cancelarul german a efectuat-o la Londra, după plecarea lui Tony Blair din Downing Street
Angela Merkel s-a întâlnit ieri cu premierul britanic Gordon Brown, în cadrul primei vizite pe care cancelarul german a efectuat-o la Londra, după plecarea lui Tony Blair din Downing Street 10.
Discuţiile celor doi lideri s-au axat pe noul tratat constituţional european, în contextul în care în Marea Britanie au luat amploare dezbaterile asupra desfăşurării unui referendum pe această temă. Potrivit unui purtător de cuvânt al guvernului britanic, Merkel şi Brown au mai abordat "chestiuni de dezvoltare internaţională şi de sănătate".
La sfârşitul lunii iunie, la Bruxelles, cele 27 de ţări membre ale UE au aprobat proiectul de tratat european prezentat de Germania, care deţinea la acel moment preşedinţia rotativă a UE. Noul text urmează să înlocuiască Constituţia respinsă de Franţa şi Olanda în 2004.
Premierul, în dezacord cu alegătorii săi
De la preluarea funcţiei de premier, Brown a respins intenţia lui Tony Blair de a organiza un referendum pe tema acestui tratat, argumentând că nu este vorba decât despre o Constituţie şi că precedentele tratate europene nu au fost supuse la vot.
Intenţia lui Brown este însă în contradicţie cu atitudinea preponderent eurosceptică a britanicilor. Potrivit ultimului sondaj realizat de institutul ICM, 80% din alegătorii laburişti ai premierului şi 82% din britanici doresc desfăşurarea unui referendum.
Până în prezent, Irlanda este singurul stat care a declarat că va organiza o consultare populară. Conform presei din Albion, dacă Marea Britanie va lua aceeaşi decizie, este posibil ca şi alte ţări să fie presate din punct de vedere politic să organizeze referendumuri. O astfel de situaţie ar da peste cap