La puţină vreme după ce Congresul SUA a votat, la începutul lunii august, o lege ce autorizează guvernul american să intercepteze, fără mandat judecătoresc, apeluri telefonice între destinaţii aflate în străinătate, apare prima confirmare oficială că mii de astfel de convorbiri sunt deja interceptate.
Într-un interviu acordat unui cotidian local din Texas, „El Paso Times”, directorul comunităţii de informaţii din SUA, Mike McConnell, a recunoscut că serviciile americane de informaţii urmăresc „mii” de apeluri telefonice şi e-mailuri din străinătate, ale căror conexiuni trec pe teritoriul american.
Dacă în aceste convorbiri sunt implicaţi şi cetăţeni americani, şi convorbirile acestora pot fi ascultate fără mandat, dacă se consideră că nu cetăţeanul american face obiectul urmăririi, a explicat el. În oricare altă împrejurare, trebuie emis mandat pentru urmărirea cetăţeanului american.
„Dacă un terorist îl sună pe un alt terorist, cred că poporul american vrea să supraveghem aceste persoane”, a continuat oficialul american. “Este o situaţie care poate fi gestionată. De partea americană, înseamnă cam 100 de cazuri sau mai puţin. În străinătate, este vorba de mii de cazuri”, a spus McConnell.
Francheţea cu care a mărturisit astfel de proceduri i-a surprins pe analiştii americani, care s-au declarat uimiţi şi de faptul că, în acelaşi interviu, directorul comunităţii de informaţii s-a referit şi la companiile de telefonie care au ajutat serviciile americane de informaţii în interceptarea convorbirilor telefonice.
Multe dintre acestea au fost date în judecată de cetăţeni particulari pentru “încălcarea vieţii private” şi sunt pasibile de plata unor despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de dolari. “Dacă se adună toate despăgubirile cerute, este evident că plata lor ar duce companiile respective la faliment”, a declarat McConnell, pledând pen