...este emblema - pretenţios formulată, dar adevarată - sub care se desfăşoară an de an, aici la Sinaia, pentru a opta oară în acest mijloc de august, întâlnirile muzicale ale tinerilor, ale maeştrilor; ...întâlniri desfăşurate sub semnul de exemplaritate al mesajului enescian. Este, oare, spiritualitatea enesciană o reflectare a marelui concert al valorilor umaniste? Se integrează, oare, muzica lui George Enescu marelui spectacol al muzicii celei mari? întrebările sunt retorice; răspunsul ni-l dă însăşi muzica maestrului. Cea cântată de el, cea creată de el. Mă refer la valorile profund umaniste pe care Enescu le luminează în domeniul propriei creaţii, în acela al performanţei interpretative, mă refer la natura intimă, atât de firească, a comunicării, la acel lirism marcat de sentimentul compasiunii înseninate pe care îl emană muzica sa.
A fost să fie - în mijloc de august - cea de a opta ediţie a acestor întâlniri muzicale prilejuite de aniversarea zilei de naştere a lui George Enescu. Sinaia este locul pe care l-a iubit mult. Aici şi-a clădit singura proprietate pe care a avut-o în ţară. Construită din mijloacele obţinute drept urmare a propriilor turnee de concerte, Vila "Luminiş" a găzduit cu mai bine de şase decenii în urmă întâlnirile maestrului cu cel mai preţuit dintre discipoli, cu violonistul Yehudi Menuhin. Zilele trecute, pentru a opta oară, aici au fost găzduite cursurile de măiestrie oferite tinerilor muzicieni de profesorul, de violoncelistul Marin Cazacu.
Pe de altă parte, nu trebuie uitat, cu un secol în urmă, tânărul Enescu a fost una dintre personalităţile cele mai dinamice ale Salonului de Muzică al Castelului Peleş, lăcaş de cultură a cărui efervescenţă intelectuală artistică a fost stimulată de acest inspirat mecena care a fost regina Carmen Sylva. Zilele trecute am reaudiat aici vioara lui Rudolf Fatyol tălmăcindu-ne "Balada" ene