Grupul american Smithfield, unul dintre cei mai mari producatori de carne de porc la nivel mondial cu afaceri anuale de peste 11,9 miliarde de dolari (8,8 miliarde euro) in 2006, va inregistra anul acesta pierderi de peste 6 milioane de euro din cauza focarelor de pesta porcina depistate in cadrul a trei ferme din judetul Timis. Cum a ajuns in aceasta situatie un gigant al productiei de carne de porc?
"Dificultatile recente din Romania reprezinta un pas inapoi si vor influenta cu siguranta rezultatele noastre financiare in aceasta tara pentru ceva vreme in viitor. Totusi, ramanem dedicati strategiei noastre din Romania", a declarat C. Larry Pope, presedintele Smithfield Foods.
La inceputul lunii august au fost confirmate doua focare de pesta porcina in cadrul fermelor detinute de grupul american Smithfield la Cenei si Igris, ambele localitati situate in judetul Timis, urmand ca aproximativ 37.000 de porci infectati sa fie sacrificati.
Ieri-dimineata a fost depistat cel de-al treilea focar de pesta porcina in cadrul celei de-a doua ferme detinute de companie in localitatea Igris, in care exista aproximativ 16.000 de porci, ceea ce inseamna ca Smithfield va trebui sa sacrifice aproximativ 53.000 de porci.
Presedintele grupului american, C. Larry Pope, a apreciat ieri, cu prilejul publicarii rezultatelor financiare ale grupului american pe primul trimestru din acest an, ca impactul aparitiei pestei porcine la fermele detinute in Romania asupra rezultatelor financiare va fi mai mare decat nivelul estimat initial, de 4-5 milioane de dolari, dupa ce un al treilea focar a fost confirmat.
Compania a anuntat anterior ca aparitia cazurilor de pesta va avea un impact, inainte de impozitare, de 4-5 milioane de dolari asupra profitului operational din al doilea trimestru fiscal. Suma reprezinta costuri de ecologizare, inventariere si distrugere