"Tabara de creatie pentru pictori romani din tarile U.E. si din vecinatate". Sub acest titlu foarte precis, dar foarte lung si destul de neinspirat, a fost plasata o selectie de lucrari semnate de doisprezece artisti din Franta, Germania, Suedia, Bulgaria si Serbia. Organizata de Asociatia Culturala Internationala "Soleil de l'Est" din Franta, in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si Uniunea Artistilor Plastici din Romania, expozitia aduce la Bucuresti operele de pictura si grafica ale unor creatori stabiliti de multi ani in Occident, bine cunoscuti cercurilor de specialitate, mai putin stiuti de marele public.
Gazduita de Galeria Apollo, expozitia este o parte din proiectul Asociatiei, care a organizat, in aceasta luna, o tabara de creatie la Bran si Brasov. De altfel, ultima zi a expozitiei a constat in completarea ei cu lucrari realizate de artisti in aceasta perioada.
Interesul este suscitat de diversitatea creatiilor si de posibilitatea de a constata evolutia fiecarui artist in parte de-a lungul anilor petrecuti in strainatate. Sunt prezenti artisti al caror talent era recunoscut in momentul plecarii din Romania, cum ar fi Emil Ciocoiu, Mara Constantiu sau Petre Velicu, pe care privitorul roman ii recunoaste imediat. Explozia de culori preponderant solare a primului, constructia riguroasa, cu aplecare spre clasic al celui de al doilea sau lumea bulversanta de imagini acoperind panza intr-o aparenta inlantuire aleatorie a ultimului dovedesc o evolutie organica, in care spatiul de locuire are o importanta minora. Si daca la Victor Hagea simbolul este plasat in interiorul unui realism magic, in care amintirile picturii metafizice italiene se unesc cu elemente ale spiritualitatii germane intr-o sinteza personala de accentuata originalitate, scriitura baroca a creatiei lui Tudor Banus, perfect construita compozitional si cu o capacitate suges