Banca Mondiala s-a aratat serios ingrijorata de incetinirea ritmului reformelor sistemului judiciar, de progresele insuficiente ale reformei Codului Penal si Codului de Procedura Penala, cat si de o serie de polemici iscate pe marginea Legii privind Agentia Nationala de Integritate (ANI) sau legate de interferentele politice in activitatea magistratilor.
Criticile au survenit dupa ce, in perioada 24-29 iunie, o echipa a Bancii Mondiale a efectuat la Bucuresti o misiune de verificare a stadiului "Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar".
Scopurile misiunii au fost de a evalua cadrul de management financiar si cel privind achizitiile din cadrul proiectului, de a lucra cu personalul Departamentului pentru Implementarea Proiectelor cu Finantare Externa din cadrul Ministerului Justitiei si de a inventaria activitatile proiectului aflate in derulare.
Reprezentantii Bancii Mondiale au atras atentia asupra progreselor inregistrate in promovarea unor proceduri obiective de numire a magistratilor, bazate pe merit, remarcand insa ca practica numirii directe a magistratilor, fara sustinerea unui examen, continua sa fie folosita pentru un numar semnificativ de posturi, desi legea prevede ca aceasta procedura sa fie folosita doar in cazuri cu "caracter exceptional".
Obiectivul finantarii proiectului privind reforma sistemului judiciar de catre Banca Mondiala "nu este acela de a investi bani in infrastructura si sistemul IT, obiectivul final este acela de a sprijini activitatile si schimbarile de politica care ar face sistemul instantelor din Romania mai eficient, responsabil, transparent si respectat de public".
Un capitol important al raportului intocmit de echipa Bancii Mondiale se refera proiectele ce privesc reabilitarea infrastructurii a 24 de instante din teritoriu.
Misiunea Bancii Mondiale sus