» Legea 118/2007, publicata deja in Monitorul Oficial, propune avizarea de catre Ministerul Sanatatii a practicantilor de medicina alternativa.
» Medicii, nemultumiti, sustin ca se incurajeaza practicarea unor terapii discutabile care pun in pericol viata bolnavilor.
» Initiatorul legii, prof. Mircea Ifrim, a prevazut inclusiv decontarea acestor terapii din bugetul Sanatatii.
In Monitorul Oficial nr. 305 a fost publicata legea privind organizarea si functionarea practicilor de medicina complementara/alternativa, care reglementeaza "activitatile de medicina complementara/alternativa... care cuprind practici si terapii naturiste, biologice, de nutritie, terapii manuale, bioelectromagnetice si energetice". Dr. farm. Ovidiu Bojor, membru al Academiei de stiinte Medicale, a declarat ca unul dintre efectele acestui act normativ ar putea fi promovarea sarlatanilor si escrocilor. Aceasta temere vine din faptul ca legea nu cere in mod obligatoriu studii de specialitate medicale pentru practicarea tehnicilor alternative. Astfel, oricare absolvent de invatamant superior, inclusiv un licentiat in drept, agricultura sau metalurgie, poate deveni practicant al astrologiei medicale, de exemplu, daca obtine dreptul de libera practica. Autorii legii sustin ca atestatele ce vor fi eliberate de ministerul Sanatatii reprezinta o bariera suficient de solida pentru a impiedica accesul sarlatanilor. Ce nu explica legea este care vor fi criteriile de evaluare a celor ce pretind ca sunt specialisti in "tratamente cu lumina naturala si artificiala", "metoda Feldenkrais", "cristaloterapie" si "tehnica radianta". plecsnd de la aceste intrebari, numerosi medici sustin ca reglementarea este controversata si riscanta, avand in vedere ca multi bolnavi disperati, in stadii terminale, se lasa pe mana unor astfel de vraci fara sa mai urmeze tratamentul clasic, pres