CE BEM, CE MĂNCĂM
Băutura Inka este preparată din plante, de aceea poate fi consumată de aproape toată lumea, mai ales de cei cu probleme ale vezicii biliare.
CE BEM, CE MĂNCĂM
Băutura Inka este preparată din plante, de aceea poate fi consumată de aproape toată lumea, mai ales de cei cu probleme ale vezicii biliare.
Inka este o băutură instant pe bază de extract de cereale-pudră. In compoziţia ei intră "cereale 72% (orz, secară), cicoare, sfeclă de zahăr - prăjite". Eticheta ne oferă şi valorile nutriţionale pentru 100 de grame de produs: "valoare energetică 370 kcal/1.549 kj, proteine 4,7 g, glucide 88,4 g, lipide 0 g". Modul de preparare este şi el specificat: "Se pun 1-2 linguriţe de inka intr-o ceaşcă. Se toarnă apă fierbinte (nu clocotită). Puteţi adăuga lapte sau frişcă".
ANALIZĂ. Inka este o băutură instant pe bază de extract de cereale, care din punct de vedere organoleptic mimează cafeaua, fără insă a conţine alcaloidul cofeină. Produsul conţine o cantitate ridicată de zaharuri cu absorbţie lentă - amidon, dextrine, inulină, fibre alimentare (solubile şi insolubile). De asemenea, in compoziţie mai intră şi zaharuri cu absorbţie rapidă şi index glicemic ridicat: zaharoză din sfecla de zahăr, glucoză din cereale, precum şi fructoză din cicoare, ne detaliază Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Prin prăjire insă se generează şi anumiţi compuşi de caramelizare ce pot avea unele efecte dăunătoare. In schimb, produsul conţine unele substanţe provenind din cicoare cu acţiune benefică asupra motilităţii colecistului. Inka conţine şi gluten din cereale.
CONCLUZII. Produsul analizat poate inlocui cafeaua pentru cei cărora aceasta nu le este recomandată şi, de asemenea, poate constitui o băutură reconfortantă. Neconţinănd cafeină, băutura nu are efect