Evoluţiile macroeconomice asigură baza creşterii exponenţiale a capitalului administrat de organismele de plasament colectiv . Industria fondurilor de investiţii din ţara noastră continuă Evoluţiile macroeconomice asigură baza creşterii exponenţiale a capitalului administrat de organismele de plasament colectiv .
Industria fondurilor de investiţii din ţara noastră continuă să se cantoneze în zona de pionierat. Chiar dacă numărul administratorilor de fonduri care aparţin grupurilor financiare bancare a crescut, îmbunătăţind distribuţia, iar randamentele fondurilor au continuat să fie atractive, industria românească abia a reuşit să atragă 80.000 de investitori.
Dezvoltarea explozivă a pieţei fondurilor de investiţii era aşteptată încă de acum câţiva ani. Însă la sfârşitul lunii iulie 2007, administratorii industriei gestionau numai 250 milioane de euro. O sumă infimă în raport cu aproape orice criteriu: numai 0,25% din produsul intern brut, numai 0,8% din capitalizarea bursieră. Tot "invizibili" rămânem şi dacă ne raportăm la alte pieţe din Europa Centrală: industria românească este de 21 ori mai mică decât cea din Cehia, de 27 ori faţă de cea din Ungaria şi de aproape 100 ori mai redusă decât cea din Polonia.
Totuşi, 14 societăţi de administrare a investiţiilor (SAI) coordonează plasamentele a 33 de fonduri deschise. Iar lunile următoare vor fi marcate de noi lansări de astfel de produse. Motivul - potenţialul uriaş de dezvoltare al pieţei româneşti.
Reglementările împiedică fondurile sofisticate Din numărul total al fondurilor deschise de investiţii, 12 au în spate instituţii de credit ce activează pe piaţa locală. Cu toate acestea, lansarea de noi produse rămâne, în continuare, greu de realizat, iar reprezentanţii societăţilor de administrare a investiţiilor susţin că această situaţie ar putea fi remediată de reglementatorul