Cei care au acces real la gradul de maestru in orice domeniu sunt de obicei oameni munciti de ganduri si rareori multumiti de prezentul lor profesional. Sunt, de asemenea, de cele mai multe ori, oameni prietenosi si sincer interesati de tot si toate.
Un astfel de exemplu este violoncelistul Marin Cazacu, un maestru care nu a fost si, speram, nu va fi niciodata curios sa vada lumea de pe un soclu incremenit. Datorita domniei-sale, violoncelistii din Romania sunt mult mai prieteni si mai stiutori unii de ceilalti, decat colegii lor ce canta la alte instrumente. Formand o comunitate mica, dar extrem de deschisa, parte dintre ei, carora li se adauga mereu altii de peste hotare, se regasesc de opt ani incoace in fiecare inceput de august la vila Luminis din localitatea Cumpatu, locul unde George Enescu a cunoscut, din pacate niciodata indeajuns, tihna creatiei.
Violoncelist de clasa internationala, Marin Cazacu nu s-a multumit niciodata cu statutul, altminteri foarte onorant, de "cel mai bun dintre..." capatat inca de foarte tanar. Aflat in plenitudinea fortelor sale artistice, domnia sa onoreaza o intensa activitate solistica si camerala - fiind membru al mai multor formatii precum Trio Pro Arte sau ansamblul Violoncelissimo - atat in tara, ca solist al Filarmonicii "George Enescu", cat si in Europa, Statele Unite, Japonia sau China. Bucuria de a fi profesor a venit pentru maestrul Marin Cazacu "...ca ceva firesc pentru cineva care a avut sansa de a fi studiat cu o personalitate pedagogica atat de cuceritoare cum a fost aceea a maestrului Serafim Antropov".
Cursul de maestrie a adus un nou suflu de optimism si motive de implinire artistica pentru peste zece violoncelisti, editia din acest an fiind cuprinsa in programul european Cultura 2000, derulat in cadrul Universitatii Nationale de Muzica Bucuresti.
Cultivand prietenia ca valoare suprema