Peste tot in lume obiceiurile culinare se schimba, felurile si ingredientele se imprumuta (sau se fura). Urmarile difera: de la slabirea legaturilor de familie, la cresterea in inaltime. In functie de natie.
Tihna, ingredientele naturale, toate par sa fie in avantajul modului traditional de a lua masa. Dar a propune astazi unui om de afaceri un pranz de 14 feluri (fie ele si minuscule) e un pic prea mult. Japonezii au gasit insa o solutie de compromis. La Kukinoi, un restaurant de lux din Tokio, se serveste o varianta de kaiseki, un festin culinar care reprezinta culmea artei culinare japoneze.
Meniul (care inseamna "piatra in san") e la origine rezultatul a secole intregi de evolutie culturala si e format din mai multe preparate (fiind destinat la inceput doar imparatilor). Provenit din ceremonia japoneza a ceaiului, kaiseki foloseste doar ingrediente proaspete, naturale.
Restaurantul nu le ofera intocmai, dar se ghideaza dupa bucatele traditionale japoneze preparate din orez, peste, castraveti, diverse legume si supa de miso, pe care le prezinta intr-un amestec mai rafinat, mai ingenios, in portii mici, mai sanatoase si mai aspectuoase.
Se servesc sushi invelit intr-o frunza de bambus, peste ayu la gratar in otet cu piper de balta, creveti prajiti si tulpini de bambus cu sos de galbenus frecat cu smantana. Experienta inedita incepe insa de la intrarea in local, care are un decor deosebit: o camera cu covoare tatami, iar intr-o "tokonoma" (o nisa dintr-un colt) se afla un sul de papirus caligrafiat si o floare de sezon, un crin. La un moment dat incep sa apara, unul cate unul, felurile de mancare, aranjate cu deosebita grija in portii mici si oferite de o chelnerita imbracata in kimono.
"Dupa parerea mea, bucataria japoneza e "imprimata" in ADN-ul japonezilor," spune proprietarul restaurantului Kikunoi, Yoshihiro Murata. P