Prezent în toate celulele din organism, esenoeial pentru sinteza hormonilor, a vitaminei D şi a acizilor biliari necesari digestiei grăsimilor, avπnd rol în funcoeionarea neuronilor şi în Prezent în toate celulele din organism, esenoeial pentru sinteza hormonilor, a vitaminei D şi a acizilor biliari necesari digestiei grăsimilor, avπnd rol în funcoeionarea neuronilor şi în menoeinerea imunităoeii, colesterolul a devenit o obsesie.
(Material realizat de dr. Dana Harbuz Miricioiu) Pentru îndeplinirea acestor funcoeii vitale, organismul uman are nevoie de o cantitate mică de colesterol. Creşterea nivelului acestuia peste o anumită măsură devine un real pericol pentru sănătate.
Alimente care trebuie evitate Colesterolul provine în proporoeie de 80 % prin sinteza lui în ficat. Restul e adus în organism prin alimentele de origine animală: gălbenuşul de ou, carnea grasă, slănina, untura, organele grase (creierul, ficatul), mezelurile, care sunt bogate în colesterol. Acesta se găseşte şi în anumite produse lactate. Brπnzeturile fermentate, cum ar fi caşcavalul, brπnza telemea şi cea topită, s m π n - tπna şi frişca au un conoeinut ridicat de colesterol, spre deosebire de produsele proaspete - brπnza de vaci, urda, caşul dulce, laptele şi iaurtul - care conoein colesterol în cantităoei mici. În schimb, legumele şi fructele sunt lipsite de colesterol.
Fă-oei analizele Colesterolul e transportat în sπnge legat de proteine. De aceea, analiza sπngelui arată că profilul lipidic e format din mai multe fracoeiuni: LDL colesterolul - cu densitate joasă, cunoscut şi sub numele de "colesterolul rău", periculos pentru sănătate, care se depune pe pereoeii arterelor, formπnd plăcile de aterom; HDL colesterolul - cu densitate înaltă, care îndepărtează colesterolul de pereoeii vaselor şi îl duce în ficat, pentru a fi reutilizat. De aceea, e cunoscut s