Constructorii de malluri şi clădiri de birouri caută noi locaţii sau îşi canalizează investiţiile către provincie Terenurile, investiţia imobiliară a momentului, au la baza
Constructorii de malluri şi clădiri de birouri caută noi locaţii sau îşi canalizează investiţiile către provincie
Terenurile, investiţia imobiliară a momentului, au la baza evaluării lor galopante numărul mare de tranzacţii cu caracter speculativ. Voci din piaţă susţin că banii pompaţi de instituţiile de credit în acest segment al pieţei ridică artificial preţul metrului pătrat.
În acest context, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu, avertiza că banca centrală monitorizează atent evoluţiile de pe piaţa imobiliară autohtonă în încercarea de a preîntâmpina o criză similară celei din SUA.
Daiana Voicu, directorul companiei Willbrook Management International, firmă care dezvoltă proiectul Cathedral Plaza, crede că în acest moment afacerile cu terenuri sunt în bună măsură apanajul celor interesaţi de comerţul cu astfel de proprietăţi şi nu de o investiţie pe termen lung. "Supraevaluarea terenurilor le face tot mai atractive pentru cei care încearcă să obţină un profit din cumpărarea şi revânzarea într-un termen cât mai scurt a acestora.
Banca Naţională a României ar trebui să intervină în mecanismul de acordare a creditelor pentru terenuri astfel încât acestea să fie mai interesante şi pentru developeri, care îşi obţin profitul în urma dezvoltărilor imobiliare pe acele terenuri", afirmă managerul Willbrook Management.
Extravilanul creşte cu 40%
Pipera şi Trafic Greu sunt zonele care în cursul anului trecut au cunoscut cea mai spectaculoasă evoluţie a preţului terenurilor. La sfârşitul anului 2006, estimările specialiştilor arătau că preţurile au crescut în medie cu 20-40% faţă de începutul anului. În Trafic Greu,