Fara o strategie clara de politica externa, premierul ungar Ferenc Gyurcsany ii nemultumeste nu doar pe partenerii externi, ci chiar si pe colegii de partid.
"zigzagul" Ungariei in politica externa ii exaspereaza chiar si pe membrii coalitiei de guvernare conduse de premierul Ferenc Gyurcsany, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung. Nemultumirea tine de inconsecventa in relatia cu SUA si in politica energetica, dar mai ales de atitudinea prea prietenoasa cu Vladimir Putin.
In martie, inaintea unei vizite la Moscova, Gyurcsany declara pentru International Herald Tribune ca proiectul conductei de gaz Nabucco ce ar urma sa tranziteze Romania, dar si Ungaria este "un plan vechi si un vis" si ca tara sa are nevoie de "proiecte concrete, nu de vise", optand astfel pentru planul alternativ propus de Gazprom, Blue Stream2. Ulterior, la criticile partenerilor europeni, premierul ungar a dat nenumarate asigurari ca tara sa nu abandoneaza proiectul. Critici similare cu cele observate de cotidianul german le formuleaza intr-un interviu acordat revistei ungare HVG si liberalul Istvan Szent-Ivanyi, membru in Comisia de Afaceri Externe a Parlamentului European:
"Relatia noastra cu Rusia este unul dintre cele mai critice aspecte ale politicii externe ungare. Este ca si cum Ungaria ar fi esuat complet in a identifica evolutiile actuale din Rusia. Sub presedintia lui Vladimir Putin, procesul de democratizare s-a oprit, aparand serioase probleme in privinta exercitarii drepturilor politice si ale omului. Ungaria a inceput sa sublinieze abordarea sa independenta tocmai in momentul cand Europa a inceput sa urmareasca evenimentele din Rusia cu o neliniste crescanda." Politicianul ungar critica si "rusofobia" opozitiei conduse de Viktor Orban, dar nu este de acord nici cu linia serpuitoare propusa de Gyurcsany. "Sesizez absenta pragmatismului limpede in politica no