» Animalele de rasa sunt furate de pe strada, apoi proprietarilor li se cer bani pentru a le fi inapoiate.
» "Vrei cainele inapoi, imi dai 300 de euro. Daca nu, il duc la tara si nu-l mai vezi niciodata!"
» Din teama sau bucurosi ca si-au gasit patrupedul, cei mai multi stapani nu reclama rapitorii la Politie, asa ca acestia din urma raman neprinsi.
Rapirea animalelor de rasa de la proprietari, pentru a cere rascumparare, este o practica veche in Romania. Reteta e relativ simpla: se fura cainele, se asteapta o saptamana, doua, ca disperarea stapanului sa creasca, apoi este sunat si i se cer bani in schimbul eliberarii patrupedului. Suma difera in functie de rasa animalului si de starea financiara a proprietarului sau.
Rapitorii actioneaza singuri sau in retea, iar riscul de a fi prinsi este infim. Victimele, bucuroase ca si-au recuperat "comoara" sau de teama unei razbunari ulterioare, renunta la a mai depune plangere la Politie. Autoritatile nu au absolut nici un astfel de caz inregistrat in ultimii ani.
Mai mult, majoritatea proprietarilor, asociatiile chinologice si organizatiile pentru protectia animalelor nu au auzit de asemenea situatii. Sau, cel mult, daca au auzit, nu cunosc nici un exemplu concret. Asta desi aceasta metoda de a face bani functioneaza in continuare.
"Femeia a platit pentru ca s-a temut"
Bobita nu mai are dinti de opt ani. I-a pierdut pe toti dupa ce a fost batut crunt de cel care l-a rapit. Pechinezul roscat e un caine cu ghinioane. Dupa ce a scapat din capcana hotului, a fost muscat de cap de un pitbull si de atunci limba ii atarna dureros din gura. "Nevasta-mea a intrat intr-un magazin si cand a iesit cineva i-a spus ca doi au luat cainele si au fugit cu el. Ne-au aratat in ce directie si am inceput sa-l cautam peste tot", povesteste Gheorghe Tirui, stapanul lui Bobita. "L-am