La mai mult de sapte luni de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Guvernul a decis, in sfarsit, cand vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European pe 25 noiembrie. Europarlamentarele vor stabili cine sunt alesii Romaniei care ne vor reprezenta la Bruxelles. Membrii P.E. sunt alesi in mod normal pe o perioada de cinci ani, insa mandatul europarlamentarilor romani desemnati in noiembrie va fi mai scurt, in conditiile in care urmatoarele alegeri pentru Europarlament sunt programate pentru 2009.
Campania electorala oficiala dureaza conform legii 30 de zile si se incheie cu 24 de ore inainte de scrutin asa incat ea va incepe pe 24 octombrie.
Partidele intentioneaza sa solicite o prelungire a acestei campanii - de circa o luna - pentru ca populatia sa fie informata despre semnificatia acestui tip de scrutin, organizat in premiera in Romania.
Pragul de accedere in Parlamentul European este, pentru partide, organizatii apartinand minoritatilor nationale, aliante politice si electorale, de 5%.
Candidatii independenti pot primi mandate daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin Romaniei.
Activitatea in Parlamentul European este total diferita de cea din legislativul de la Bucuresti. Europarlamentarii nu isi iau pauze de somn si nu isi omoara timpul jucandu-se pe calculator pentru ca nu sunt obligate sa participle la toate sedintele de plen. Ei vin doar la cele care ii intereseaza.
Parlamentul European functioneaza ca un ceas elvetian. O luare de cuvant dureaza maximum trei minute. Programul de lucru este stabilit cu un an si jumatate inainte si nu se schimba.
In plus, totul este deja negociat intre comisii