Comisia Codex Alimenatarius, care stabileşte normele de siguranţă alimentară la nivelul UE, doreşte scăderea numărului de aditivi alimentari şi limitarea utilizării pentru alţii.
Comisia Codex Alimentarius doreşte verificarea efectelor nocive ale unor aditivi alimentari in vederea retragerii lor de pe piaţă. Pe lista neagră se află: Acesulfam K - E 950, Alitame - E 956, Roşu Allura - E 129, Aspartamul - E 951, Albastru Briliant - E 133, Caramelul - E 150 c, E 150 d, Carmin - E 120, Beta caroten - E 160 a ii, E 160 a i, E 160 e, complecşii clorofilă-cupru E 141 i, Ciclamatul - E 952, esteri ai mono şi digliceridelor cu acidul diacetiltartric E472e, extract din pieliţa strugurilor E 163 ii, indigo - E 132, neotame - E 961, Polisorbaţi - E 432, E 434, E 436, E 433, E 435, Roşu Ponceau E 124, zaharina E 954, sucraloza e 955, aditivii din clasa sulfiţilor şi sunset Yellow E 110.
TESTE. Cercetători din toate ţările vor realiza teste suplimentare pentru aceşti aditivi alimentari. O parte din concluzii trebuie aduse la cunoştinţa Codex Alimentarius pănă pe 15 septembrie. In cazul in care cercetătorii vor avea nevoie de timp suplimentar, comisia va prelungi perioada de cercetare. Aceşti aditivi sunt consideraţi in multe ţări cancerigeni sau sunt chiar interzişi. Cercetătorii care participă la acest proiect se vor reuni la cea de-a 40-a reuniune a Codex Alimentarius, din aprilie 2008. Este posibil ca de
atunci să nu mai putem consuma zaharină sau să nu mai vedem pe piaţă alimente colorate cu Sunset Yellow sau Albastru Briliant.
LIMITĂRI. Prin aceste cercetări, Comisia Codex Alimentarius doreşte să stabilească noi limite pentu folosirea aditivilor sau chiar interzicerea lor. Pentru unii dintre aditivi se doreşte găsirea unor noi modalităţi de utilizare in industria alimentară. De exemplu, pentru indulcitorii numiţi, Comi