In mod normal, fiecare aliment produs sub stricta supraveghere sanitar veterinara, inainte de a ajunge pe piata, este atent verificat. O armata de medici, ingineri sau inspectori este special platita, fie de producator, fie de stat, tocmai pentru a veghea la siguranta noastra alimentara. Numai ca, in goana nebuna dupa profit, lucrurile ies uneori din normalitate. Iar ultimul scandal, cel legat de iaurturile "Danone", demonstreaza, o data in plus, cit de vulnerabili sintem.
In secolul vitezei si industrializarii, am devenit mult prea grabiti si ocupati ca sa dam importanta cuvenita alimentelor pe care le consumam. Cine mai are timp sa stea ore intregi in bucatarie, cind supermarketul este atit de aproape! Pericolul il stim, aproape tot ce luam din rafturi, pornind de la piine, mezeluri, lactate, si pina la sucuri sau dulciuri, clocaie de E-uri. Si, totusi, cumparam, mai ales ca marile companii cheltuie sume exorbitante pentru a ne reaminti zilnic, cit de gustoase, sanatoase si supervitaminizate sint alimentele lor, pentru a ne explica zilnic cum toata materia lor prima este atent selectionata si verificata, prelucrata cu multa dragoste etc. Iar noi ne lasam vrajiti de povestile lor si de ambalajele atragatoare. Fiecare scandal ne trezeste la realitate, ne ascute simturile pentru o perioada scurta de timp, dupa care ne lasam iar prinsi in virtejul de zi cu zi si uitam.
Scandalul "Danone" a capatat, insa, o amploare fara precedent. Iar motivul e simplu - iaurtul cu fructe, ca si multe alte produse ale acestei firme ("Cremoso", "Danonino", "Danette") sint consumate cu precadere de copii. Mii de parinti sint ingroziti si indignati. Acuzatiile lor se indreapta impotriva producatorului, dar, mai ales, a autoritatilor. Pentru ca, intr-adevar, reactia Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a fost de neinteles. D