Încă din primele ore ale dimineţii, câteva zeci de profesori au aşteptat ieri, la Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), pentru a se prezenta în faţa comisiei, în
Încă din primele ore ale dimineţii, câteva zeci de profesori au aşteptat ieri, la Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT), pentru a se prezenta în faţa comisiei, în speranţa că vor obţine "OK-ul" pentru a preda în Spania sau Italia.
Proiectul-pilot lansat de MECT, privind trimiterea unor cadre didactice din ţară în şcoli din Spania sau Italia, a avut ecou în rândul profesorimii. Au fost scoase la concurs pentru aceste joburi trei locuri în Italia şi 33 în Spania, pentru care s-au înscris 173 de candidaţi. Concurenţa mare - 21 pe un loc - este pentru Italia, unde s-au înscris 63 de profesori.
Candidaţii au simţit pentru o zi emoţiile unui examen adevărat. Aşezaţi pe bănci sau sprijiniţi de gardul care înconjoară instituţia, aceştia "toceau" metodologia din care comisia urma să le pună întrebări. Proiectul MECT a reprezentat o oportunitate şi pentru foştii profesori români stabiliţi acum în Spania şi Italia, o şansă de a practica în ţara în care s-au mutat profesia pentru care se specializaseră în România.
"Eu sunt aici în vacanţă, deoarece de doi ani m-am mutat cu familia în Italia. Am fost timp de 15 ani profesoară de gimnaziu. Este o şansă de a face ceea ce ştiu şi ceea ce îmi place în ţara în care trăiesc acum", ne-a povestit una dintre profesoarele care aştepta să îi vină rândul la interviu.
"Sunt văduvă şi lucrez de aproape 40 de ani în învăţământul românesc. Nici copii nu am, aşa că nimic nu mă împiedică să plec într-o altă ţară, să cunosc o altă cultură. Metodologia o ştiu, dar am emoţii cu privire la limba străină. Mi-am cumpărat un ghid de conversaţie român-spaniol, dar nu am reuşit să învăţ mare lucru", ne-a declarat Didina Roşcu