Romania este, de la inceputul acestui an, membru UE, dar, pe langa avantaje, apar factori de risc care pot frana procesul de dezinflatie, precum ajustarile la preturile administrate si modificarile politicii fiscale, din perioada urmatoare.
Masurile de acest tip intra in conflict direct cu politica monetara pan-europeana, care presupune respectarea unui set clar de indicatori financiari, pana la adoptarea monedei euro.
Preturile reglementate mai pot fi ajustate
De fapt, aceasta este si una dintre temele de dezbatere favorite ale mediului economic, in aceste zile, in relatia sa cu politicul.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat recent ca pretul energiei electrice nu va creste peste nivelul inflatiei, iar gazele nu se vor scumpi pana la finele acestui an.
In schimb, pretul gazelor naturale din productia interna ar urma sa se alinieze la pretul gazelor din import pana la sfarsitul lui 2008.
Anterior, Vosganian afirmase ca energia electrica s-ar putea scumpi, de la inceputul anului viitor, cu 2%, dar opiniile din piata sunt contradictorii in aceasta privinta. Cert este ca discutiile si negocierile vor continua.
Efectele acestor viitoare scumpiri in lant se vor regasi, de exemplu, in cheltuielile cu intretinerea locuintei si, implicit, in indicele pretului de consum, pentru ca primii care sufera sunt consumatorii casnici, care primesc curent electric de la surse de productie cu cost de productie dintre ele mai ridicate, in timp ce curentul electric ieftin este in portofoliul de contracte al asa-zisilor "baieti destepti".
Liberalizarea completa a pietei energiei electrice ar fi trebuit sa se produca, treptat, de la inceputul acestui an, dar realitatea bate intentiile de politica economica generala.
Masuri fiscale de contracarare a scumpiri