În spatele unei oferte tentante la prima vedere, pot sta cheltuieli înrobitoare Costul total, riscul valutar şi comisionul de rambursare anticipată au devenit cele mai importante
În spatele unei oferte tentante la prima vedere, pot sta cheltuieli înrobitoare
Costul total, riscul valutar şi comisionul de rambursare anticipată au devenit cele mai importante elemente pe care ar trebui să le analizăm în cazul contractării unui credit ipotecar.
Pentru majoritatea românilor, cumpărarea unei locuinţe este cea mai importantă investiţie, poate, pentru întreaga viaţă, motiv pentru care un astfel de pas trebuie tratat cu foarte mare atenţie. Mai ales în cazul în care această cheltuială este făcută cu ajutorul sistemului bancar, prin intermediul unui credit imobiliar.
Dacă veniturile actuale, dar în special cele previzionate pe o perioadă cât mai lungă de timp, ne oferă siguranţa de care avem nevoie, planul pentru achiziţionarea unei locuinţe cu bani de la bancă ar trebui să înceapă în primul rând cu studiul ofertelor de credite ipotecare. Nu de alta, dar oferta este una foarte diversificată pe piaţa bancară. Practic, creditul ipotecar este cam singura şansă a românilor să-şi cumpere o casă.
Chiar dacă acest lucru pare a fi accesibil multora dintre noi, situaţia nu stă chiar aşa din cauza costurilor totale ale acestui tip de credit. Şi pentru că băncile comerciale nu sunt obligate de normele BNR să-şi declare dobânda anuală efectivă (DAE) în cazul creditelor imobiliare, viitorii clienţi trebuie să dea foarte multă atenţie acestui aspect, calculând fiecare componentă a creditului.
Astfel, nu ar trebui să ne lăsăm entuziasmaţi la prima vedere considerând un credit ieftin numai dacă dobânda este una mică, marele pericol pentru costul total venind în special de la comisioanele întregului pachet de creditare.
Risc valutar şi comisionul