IT-ul este o piata foarte dinamica, in care de mai multi ani cererea de forta de munca depaseste substantial oferta. Pentru a-si putea asigura serviciile celor mai buni specialisti, companiile din domeniu se vad, de cele mai multe ori, in situatia de a utiliza la maxim potentialul departamentelor de resurse umane, este de parere Daniela Bichir, vicepresedinte resurse umane si calitate, Siveco Romania.
Dificultatea descoperirii si recrutarii specialistilor este evidenta mai ales in cazul pozitiilor de senior-management, acolo unde departamentul de resurse umane al companiei a avut nevoie de zece luni pentru a ocupa cele trei pozitii nou create, dupa cum afirma Bichir.
"Pozitiile in care ne este greu sa descoperim talente sunt fie cele mai noi, in care lipsesc competentele specializate in domeniu, cum ar fi joburile de business development sau project management pentru proiecte foarte mari si complexe, fie aceste competente exista in piata, dar este o cerere foarte mare si aici ma refer la programatorii Java sau Oracle. Insa pozitiile cel mai dificil de ocupat sunt categoric pozitiile de management, unde responsabilitatea este foarte mare si integrarea cat mai rapida in cultura organizationala este critica", precizeaza ea.
Una dintre problemele principale cu care se confrunta industria IT la ora actuala este si fluctuatia relativ mare de personal.
"Daca o medie acceptabila pe piata a acestei fluctuatii ar fi undeva la 10%, in prezent aceasta este de 12-13%. Situatia cea mai ingrijoratoare este, se pare, in domeniul programatorilor, acolo unde se inregistreaza o fluctuatie de peste 15%", precizeaza Bichir.
Cum era de asteptat, companiile din domeniul informatic sunt nevoite sa bage adanc mana in buzunar pentru a-si asigura serviciile celor mai buni oameni.
"La ora actuala, specialistii software au printre cele mai mari salarii din Ro