Dezvoltarea sectorului construcţiilor va determina în acest an o creştere cu 20-30% a pieţei plăcilor din gips-carton, la un volum de 50-55 de milioane de metri pătraţi şi o valoare de peste 65 de milioane de euro, potrivit firmelor din domeniu. Anul trecut, valoarea pieţei a fost evaluată la aproximativ 50 de milioane de euro.
Există însă şi o serie de probleme care încetinesc ritmul de dezvoltare a acestui sector, cum ar fi lipsa personalului calificat pentru montarea sistemelor de gips-carton din ce în ce mai sofisticate, precum şi insuficienţa produselor auxiliare folosite la fabricarea acestor sisteme. Această situaţie va împiedica dezvoltarea mai rapidă a soluţiilor de lucru moderne şi care va determina, pe termen scurt, blocaje în privinţa furnizării materialelor, în special în perioadele de vârf de sezon, spun reprezentanţii Lafarge.
Potrivit Norgips Romania, o altă problemă a pieţei este legată de insuficienţa materiei prime necesare producţiei sistemelor de gips-carton, iar firma susţine ca o posibilă soluţie utilizarea, în viitor, a gipsului industrial. “Vânzările cu cea mai mare pondere se înregistrează în jurul marilor oraşe, Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi sau Constanţa, unde au fost demarate investiţii masive în proiecte imobiliare. Cea mai mare cerere de gips-carton este în Capitală, unde sunt livrate circa 40% din produsele noastre”, a declarat Sebastian Popescu, directorul general al firmei Lafarge Arcom Gips.
Preţurile sistemelor de gips-carton au rămas relativ constante în acest an şi chiar au scăzut în unele cazuri, şi vor rămâne, până la sfârşitul anului, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în primele şapte luni, potrivit estimărilor Lafarge Arcom Gips.
Preţul mediu al unui metru pătrat de gips-carton porneşte de la 1,1 euro, fără TVA, iar costurile cresc în funcţie de calitatea sistemelor şi soluţiilor fo