Cineva are mare nevoie ca macar o actiune politica majora sa-i reuseasca. Mai ales dupa esecul rasunator al referendumului. Acesta este argumentul care va atarna cel mai greu in balanta atunci cand se va pune problema validarii oficiale a deciziei conducerii PSD de a depune motiune de cenzura la inceputul sesiunii parlamentare. Peste doar cateva zile.
Ca au reusit sa impuna cateva proiecte sociale unui guvern vulnerabil nu se contabilizeaza la procentele PSD atat cat ar avea nevoie acest partid pentru relansare. De aceea este de presupus ca nu vor renunta la ideea inspirata de aerul curat de la Bran. Mai ales ca o astfel de actiune are mari sanse de izbanda.
Desi sunt inca multi aceia care cred ca, in cele din urma, PNL si PSD vor ajunge la o intelegere, motiunea nefiind decat un nou santaj pentru ca PSD sa obtina posturi si fonduri bugetare pentru oamenii sai din administratia locala.
In fata amenintarii anticipatelor, pentru ca nu cumva sa pice actualul cabinet, liderul UDMR Marko Bela a spus pe sleau: "Putem ajunge la o intelegere, lucrurile se pot rezolva fara sa trebuiasca sa cada Guvernul".
Dar daca motiunea de cenzura este votata si Guvernul pica? De aici incolo, orice combinatie posibila devine subiect de speculatii. In primul mesaj adresat clasei politice dupa referendum, Traian Basescu cerea anticipate sau constituirea unui guvern puternic, sprijinit de o majoritate asumata in mod transparent.
Basescu invita politicienii sa caute criteriile pentru desemnarea unui guvern cu o legitimitate maxima in rezultatul alegerilor parlamentare din 2004 si referendumului din mai 2007. Se referea in mod clar la un guvern PD-PNL fara Tariceanu si vocalii sai. Altii au inteles ca s-ar putea constitui si un guvern PD-PSD-PLD. Dar nici PD, nici PLD nu se vor angaja la o guvernare comuna cu PSD.
Se vorbeste mult