Foto: Romania libera
Romania libera: Care sunt efectele schimbarii climatice?
Incalzirea globala nu inseamna incalzire uniforma. Observatiile din ultimele decenii arata ca Arctica se incalzeste la o rata dubla, comparativ cu alte regiuni. Rata de crestere a temperaturii in Europa este mai mare decat media globala. Cresterea temperaturii modifica ciclul de vegetatie actual, cu impact direct asupra agriculturii.
Managementul resurselor de apa si energie este influentat de modificarile in precipitatii, datorate schimbarii climei. Analizele arata ca precipitatiile vor creste cantitativ in unele regiuni (nordul Europei, Asiei, coasta de est a Americii de Nord, Argentina) si vor scadea in altele (regiunea din jurul bazinului mediteraneean), punand probleme legate de gestiunea resurselor de apa.
Schimbarea climei aduce modificari in flora si fauna specifica diferitelor regiuni ale planetei cu impact asupra surselor de hrana si materii prime ale omenirii.
Cu ce consecinte?
Unele specii de animale sunt amenintate cu disparitia. Un exemplu este cel al ursului polar - gheata arctica, teritoriul unde se reproduce si vaneaza, se diminueaza in anotimpul cald din ce in ce mai mult. Daca ritmul actual al incalzirii continua, gheata arctica va disparea total, in timpul verii, pana la mijlocul acestui secol.
In zona alpina europeana se estimeaza ca 60% din specii vor disparea pana la sfarsitul secolului XXI. Schimbarea climatica va creste vulnerabilitatea oamenilor fata de virusi necunoscuti lor pana acum, adusi de deplasarea spre nord a unor specii de animale ce actioneaza ca vectori ai acestor microorganisme.
Vor aparea noi provocari geopolitice, legate de schimbarea climei. Diminuarea ghetii arctice deschide noi cai de transport si pune probleme in delimitarea apelor teritoriale intre statele riverane