Adomnitei se intalneste iar cu sindicalistiiFoto: Rompres
Proiectele Legea invatamantului Superior si Statutul cadrelor didactice raman in dezbatere pana la sfarsitul acestei saptamani. Ministerul Educatiei a incheiat discutia cu reprezentantii sindicatelor pe proiectul Legii invatamantului preuniversitar si a adaugat un nou paragraf reformei educatiei: religia devine materie obligatorie pana in clasa a IX-a.
Insa, constitutional, cei care nu vor sa studieze religia pot sa obtina derogare.
Ministerul Educatiei a reluat, luni, discutiile cu reprezentantii sindicatelor din sistem pe tema reformei din Invatamant.
„In cadrul dezbaterilor de la Sinaia, atat reprezentantii sindicatelor cat si Ministerul Educatiei au cazut de acord asupra proiectelui a Invatamantului preuniversitar, insa discutiile pe tema statutului cadrelor didactice si a legii invatamantului superior vor fi reluate joi”, a declarat Anisoara Stefanescu, purtatorul de cuvant al ministrului Educatiei, Cristian Adomnitei.
Iata punctele de consesns dintre ministerul Educatiei si sindicate:
Gradinita este obligatorie. Educatia incepe cu invatamantul prescolar, care incepe la trei ani si este obligatoriu.
Sindicalistii au stabilit cu autoritatile din Educatie ca proiectele de acte normative sa prevada obligativitatea invatamantului pana la 16 ani (clasa a IX-a inclusiv). Pe acest parcurs, elevii vor sustine 18 teze cu subiect unic (incepand cu clasa a VII-a si pana in clasa a IX-a elevii vor sustine cate trei teze in fiecare semestru).
La finalul clasei a IX-a se face o medie a notelor obtinute la aceste teze, si pe baza ei elevul este admis la liceu sau la o scoala tehnica.
Liceul dureaza trei ani, iar absolventii disciplinelor tehnologice vor primi, la absolvire si o calificare.
Religia se transforma in d