Tamas Gaspar Miklos, cunoscut dizident anticomunist, sustine ca infiintarea Garzii Maghiare este o nebunie
Sambata, in fata unei asistente de cca. 3000 de persoane au depus juramantul primii 56 de barbati ai Garzii Maghiare. Pana la sfarsitul anului, se preconizeaza ca Garda va numara in jur de 2.000 de membrii.
Budapesta se arata insa sceptica in fata necesitatii constituirii unei organizatii cu alura paramilitara, chiar daca o parte a politicienilor au gasit un nou prilej de a-l acuza pe premierul Ferenc Gyurcsany ca ar fi vinovat de aparitia gruparii. Cum era de asteptat, societatea civila a reactionat imediat, organizand manifestatii concomitente.
“Nu dorim sa ne fie frica”, “Niciodata un nou ‘44”, “Nu avem nevoie de garzi” - glasuiau pancartele ce se puteau vedea pe strazile capitalei ungare.
Premierul Ferenc Gyurcsany a reactionat imediat: “Din punctul de vedere al democratiei constitutionale aparitia Garzii Maghiare este un fenomen mai mult decat periculos” - relateaza ziarul Nepszava.
Citeste si:
• Garda Maghiara trezeste reactii dure in Europa
Despre implicarea unui politician apartinand FIDESZ (formatiune politica aflata in opozitie in Ungaria), anume a dnei Witthner Maria, relateaza tot Nepszava in editia de luni, 27 august.
Potrivit ziarului, Wittner Maria a comparat constituirea Garzii si simbolica cifra a celor 56 de persoane care au depus juramantul, cu evenimentele din 1956. Ziarul mai remarca si “teza” participantilor, potrivit careia Garda Maghiara s-ar fi nascut datorita premierului Gyurcsany.
Vona Gabor, presedinte Jobbik si Garda MghiaraFoto: HotNews.ro
Acelasi ziar relateaza si ca partidul Jobbik al carui presedinte este Vona Gabor care conduce si Garda, se afla in coalitie la nivelul autoguvernarilor locale cu FIDESZ.
Purtatorul de cuvant al F