Numărul morţilor în incendiile din Grecia creşte de la oră la oră. Ieri, autorităţile de la Atena au anunţat că 63 de persoane au căzut pradă flăcărilor. Potrivit AFP, este vorba de cele mai grave incendii de pădure din lume în ultimul secol şi jumătate.
Focul atinsese duminică ruinele antice de la Olimpia – patrimoniu Unesco – dar au fost stinse exact la timp, chiar înainte să ajungă la sanctuarul dedicat lui Zeus. Pompierii greci încercau ieri să profite de o relativă acalmie a vântului pentru a stinge flăcările ce continuă să devasteze Peloponezul, dar şi nord-estul Atenei.
Multe din aceste incendii au fost provocate, explică autorităţile. Zece persoane au fost arestate de vineri, şapte dintre ele fiind deja inculpate pentru că au declanşat incendii în diferite regiuni ale ţării. Numărul celor care au incendiat cu premeditare ori din neglijenţă în cursul întregii veri se ridică însă la 33 de persoane.
Originea criminală a acestor incendii a declanşat polemici în lumea politică de la Atena. Guvernul Karamanlis este acuzat că nu a pedepsit suficient de aspru vinovaţii şi că nici nu s-a mobilizat eficient pentru a stinge flăcările. La sfârşitul săptămânii trecute, şeful guvernului a recunoscut că este imposibil ca atâtea focuri să se declanşeze în acelaşi timp şi în atâtea locuri „din întâmplare”. „Guvernul va face tot ce îi stă în putere pentru a-i descoperi pe vinovaţi şi a-i pedepsi”, a explicat premierul Karamanlis, promiţând şi că toate zonele distruse de flăcări vor fi reîmpădurite.
Până atunci, concomitent cu stingerea flăcărilor, autorităţile caută şi eventuale organizaţii teroriste ori extremiste responsabile de extinderea flagelului. Ministerul Ordinii Publice, de pildă, a promis un milion de euro pentru informaţii care ar conduce la arestarea membrilor vreunei organizaţii criminale. (E.F.)
Numărul morţilor în incendiile din Gr