Unul dintre cele mai importante evenimente ale acestei veri, in care politica pare atinsa si ea de vipii solare, a fost vizita lui Traian Basescu in Harghita-Covasna.
Cum calificati demersul prezidential: o simpla vacanta cu caracter electoral sau semnul unei implicari serioase in problemele etnice ale Transilvaniei?
- In nici un caz nu poate fi vorba de o simpla vacanta in care presedintele Basescu a descoperit, ca din intamplare, problemele judetelor Harghita si Covasna. Mai degraba am asistat la un demers politic complex, bine gandit si pregatit, care a avut - si a atins - mai multe tinte. Prima dintre ele a fost subminarea pozitiei Udmr pe plan local si national. Nici nu a fost greu pentru Traian Basescu sa mai dea o lovitura unei formatiuni contestate in zona de Uniunea Civica Maghiara condusa de Szasz Jeno. Desi acesta din urma a incercat sa profite si el de pe urma vizitei sefului statului, pentru a incerca sa se asigure ca partidul pe care doreste sa-l infiinteze nu va fi sabotat de instantele din Bucuresti, presedintele Basescu a avut grija ulterior sa se distanteze de luptele interne ale liderilor maghiari, pe care-i considera doar sefii unor factiuni condamnate sa mearga impreuna in alegeri, daca nu vor sa dispara de pe harta politica a Romaniei.
Ceea ce a scos insa in evidenta vizita sefului statului a fost gradul de subdezvoltare a judetelor secuiesti, dupa zece ani de participare a Udmr la guvernare. A devenit clar ca prezenta formatiunii conduse de Marko Bela la putere sau in preajma ei nu a adus nimic maghiarilor de rand, ci doar potentatilor maghiarimii, care s-au imbogatit peste masura, fara ca judetele pe care le reprezinta in parlament sa beneficieze, si ele, de pe urma afacerilor lor mai mult decat prospere. Dupa cum acuza insusi episcopul Laszlo Tokes, liderii Udmr au crezut ca-si pot asigura o pozitie de monopol poli