Budinca de cartofi.
Ingrediente (pentru 6 portii): 1,2 kg cartofi (fainosi), 150 g unt, 6 oua, nucsoara, putina sare, unt pentru forme.
Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Se curata cartofii de coaja - doi dintre ei se pun deoparte -, se taie cubulete si se fierb in apa cu sare, pana ce se inmoaie. 500 g de cartofi se preseaza si se amesteca cu galbenusurile si cu untul, pana ce compozitia devine neteda. Se condimenteaza cu sare si nucsoara si se lasa sa se raceasca.
Se bat albusurile spuma si se incorporeaza in piureul de cartofi preparat anterior.
Se-ncinge cuptorul la 140gr. si se ung cu unt 6 forme mici de budinca.
Se taie cei doi cartofi cruzi (pusi deoparte) felii subtiri de tot si se tapetaza cu ei formele. Se toarna compozitia de cartofi si se lasa sa fiarba pe baie de apa, circa 20 de minute. Se rastoarna cat sunt inca calzi si se servesc ca aperitiv sau impreuna cu friptura, tocanita etc.
Ficat cu afine
Ingrediente (pentru 4 portii): 600 g ficat (de vitel sau de vita), 50 g unt, 1 lingurita zahar, 200 g afine proaspete, 200 ml vin rosu, 2 cl vermut sec, 1 varf de cutit sare, 20 boabe de piper verde, sare grunjoasa pentru ficat, cimbru pentru garnisit.
Mod de preparare:
Se-ncinge cuptorul la 90gr..
Se curata ficatul de pielite si se taie in 8 felii egale.
Se incinge putin untul intr-o cratita (sa nu devina maroniu!), se prajesc feliile de ficat pe ambele parti (nu la foc iute, dar nici la foc prea slab), dupa care se dau la cuptorul incins si se lasa sa se patrunda inca 5 minute.
Se caramelizeaza usor zaharul intr-o cratita, se adauga afinele si se stinge cu vin rosu. Se toarna si vermutul, se sareaza si se lasa sosul sa scada, pe foc, la jumatate.
Se incalzesc putin feliile de ficat pe ambele parti, se aseaza pe farfurii incinse, s