"Tribunalele" politice ale partidelor, denumite Comisie de Disciplina, de Arbitraj sau Consiliu de Integritate, functioneaza ca instrumente de presiune interna sau ca mijloc de reglare a conturilor intre factiunile adverse din cadrul formatiunilor.
Infiintate prin statut ca instante politice care sa apere partidele de scandaluri, conflicte de interese, corupti, imorali etc., Comisiile de Disciplina declara vinovati cand interesul de moment al conducerii formatiunii o cere. Sau, tot in functie de interes, membri ai partidului sunt declarati doar inculpati, fara a fi condamnati la o sanctiune, pentru a fi "readusi pe calea cea buna" atunci cand incep sa-si critice liderii. Cel mai recent exemplu este cel al senatorului PD Marius Marinescu, amenintat de conducerea partidului cu excluderea, din cauza ca s-a aliat campaniei PSD-PNL impotriva omului de afaceri Costel Costanda, apropiat al democratilor. Comisia de Disciplina a PD a dezbatut cazul si a facut o recomandare pentru excluderea lui Marinescu din partid, insa, dupa ce senatorul a amenintat ca va face dezvaluiri despre "coruptia" de la varful PD, liderii democrati au invocat vicii de procedura si l-au iertat pe impricinat. Tot democratii au "ingropat" un alt caz, cel al senatoarei Cornelia Cazacu, intrata in discutia Comisiei de Disciplina dupa ce presa a dezvaluit mai multe conflicte de interese in care se afla aceasta, firma mamei sale de 70 de ani avand monopol la asfaltarile de pe bulevardele Capitalei.
Liberalii s-au facut si ei ca-l judeca pe baronul lor de Gorj, Dan Ilie Morega, implicat intr-un rasunator scandal de presa dupa ce a fost facuta publica o caseta audio care dovedea ca seful PNL Gorj ii soma pe liberalii din institutiile descentralizate ale statului sa cotizeze la partid cu bani suspectati a fi de la bugetul public. Liderii PNL, prinsi pe picior gresit, i-au luat apararea