Consumul de alcool în cantităţi moderate poate reduce riscul pacienţilor de a suferi de cancer la rinichi. Dr. Alicia Wolk de la Institutul Karolinska din Stockholm, împreună cu echipa sa
Consumul de alcool în cantităţi moderate poate reduce riscul pacienţilor de a suferi de cancer la rinichi. Dr. Alicia Wolk de la Institutul Karolinska din Stockholm, împreună cu echipa sa de cercetători, a asociat consumul difereritelor tipuri de băuturi cu conţinut alcoolic cu reducerea riscului de a suferi de cancer la rinichi.
Studiul a cuprins peste 850 de persoane bolnave de cancer la rinichi şi 1.200 de persoane fără această afecţiune. Cercetătorii au stabilit rata de alcool conţinută de fiecare tip de băutură în parte, pentru o precizie cât mai mare a rezultatelor.
Echipa coordonată de dr. Alicia Wolk a descoperit că şansele ca o afecţiune precum cancerul la rinichi să se dezvolte erau cu aproximativ 40 la sută mai scăzute în cazul celor care consumaseră în jur de 620 de grame de ethanol pe lună, în comparaţie cu cei care nu au consumat niciun fel de alcool.
Consumul a două-trei pahare de vin roşu pe săptămână a fost asociat astfel cu o reducere de 40 la sută a riscului de a suferi de această formă de cancer, la fel şi consumul în aceeaşi cantitate, de vin alb sau de bere tare. "Rezultatele pozitive se explică prin conţinutul fenolic al acestor băuturi, care acţionează ca antioxidant şi ca agent antimutagen", afirmă dr. Wolk.