Timp de 15 ani, liderul deputatilor PSD a influentat marile decizii politice.
Prietenii si adversarii lui Viorel Hrebenciuc sunt in conses: este masura tuturor aranjamentelor politice de culise.
Abilitatile de negociator, de combinator i-au adus renumele de maestru sforar si supranumele „Rezolvatorul”.
Pe multi i-a ajutat: sa faca bani, sa ajunga parlamentari, sa ramana la guvernare, sa-si voteze legi, sa-si faca partide. Chiar si cei care nu apeleaza la el sunt de parere ca nu e bine sa-l ai dusman.
Ruperea Aliantei D.A.
Puterea sa politica a cunoscut un nou varf in primele sase luni ale acestui an. Toate deciziile politice luate in aceasta perioada au trecut prin biroul „Rezolvatorului”, chiar daca pozitia acestuia era doar de lider al deputatilor PSD.
Hrebenciuc s-a imprietenit cu liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, prin intermediul caruia a capatat o influenta imensa asupra sefului guvernului si al liberalilor, Calin Popescu-Tariceanu.
Cu Olteanu, Hrebenciuc a aranjat reciproc avantajoasa amanare a euroalegerilor. Acelasi tandem a contat in eliminarea PD din guvern si, implicit, la instaurarea cabinetului Tariceanu II cu voturile parlamentarilor PSD. Aceasta decizie a fost practic echivalenta cu destramarea oficiala a Aliantei D.A., obiectiv asumat de PSD la reuniunea informala de la Bran din ianuarie 2007.
Nasul aliantei PNL-PSD
Exploatand disputele dintre liberali si Traian Basescu, Hrebenciuc a orientat PSD ca partener al PNL in locul democratilor. Colaborarea PSD-PNL a continuat si dupa instalarea guvernului Tariceanu II.
Cele doua partide si-au unit fortele pentru a finaliza in parlament procedurile pentru suspendarea din functie a sefului statului pe care si l-a facut dusman de moarte.
Esecul demersului de demitere,