Liderii siiti, sunniti si kurzi din Irak si-au luat angajamentul de a relansa procesul de reconciliere nationala, acceptand sa rezolve problemele-cheie care ii divizeaza, a anuntat duminica seara biroul presedintelui irakian Jalal Talabani intr-un comunicat, transmite AFP.
Liderii au acceptat reducerea restrictiilor vizand fostii membri ai partidului Baas, al fostului dictator Saddam Hussein, organizarea de alegeri regionale - respectand astfel o cerere a Washingtonului - si sa ajute fortele de securitate sa puna capat violentei, potrivit comunicatului.
Acest ultim efort de a iesi din criza politica intervine dupa o serie de presiuni intense exercitate de autoritatile americane, cu doua saptamani inainte de prezentarea unui raport in legatura cu situatia din Irak realizat de ambasadorul SUA la Bagdad Ryan Crocker si de comandantul fortelor coalitiei din Irak, generalul David Petraeus.
Premierul siit Nuri al-Maliki, presedintele kurd Talabani, vicepresedintele sunnit Tarek al-Hashemi, vicepresedintele siit Adel Abdel Mehdi si presedintele regiunii autonome Kurdistanul irakian Massud Barzani au avut o rara aparitie televizata comuna dupa difuzarea comunicatului.
"Dupa o serie de reuniuni, liderii politici au decis sa depuna eforturi serioase pentru a gasi solutii pentru a pune capat crizei politice si de securitate din Irak", potrivit textului.
Cei cinci lideri au acceptat o lege pentru reconciliere "pentru a garanta justitia si transparenta pentru toti", potrivit comunicatului.
Aceasta lege, care urmeaza sa fie votata de Parlament, va inlocui legea debaasificarii, adoptata in 2003, la initiativa Washingtonului si le va permite fostilor membri ai partidului Baas sa ocupe posturi inalte in armata, institutii si functii publice.
Reabilitarea acestora a fost ceruta de blocul politic sunnit