Comportamentul copiilor în timpul mesei, precum şi mofturile pe care aceştia le fac atunci când văd unele alimente în farfurie nu sunt intenţionate şi nici nu se datorează proastei
Comportamentul copiilor în timpul mesei, precum şi mofturile pe care aceştia le fac atunci când văd unele alimente în farfurie nu sunt intenţionate şi nici nu se datorează proastei creşteri.
Studiile au arătat că tendinţa copiilor de a evita mâncărurile nefamiliare este în mare parte moştenită genetic.
În cadrul unui studiu extins, realizat de o echipă de cercetători de la Colegiul Universitar din Londra, care a monitorizat comportamentul gemenilor, s-a observat că peste 80 la sută din tendinţa acestora de a evita anumite feluri de mâncare, sau alimentele care li se par nefamiliare are explicaţii genetice.
"Părinţii pot fi liniştiţi în privinţa încăpăţânării micuţilor de a nu încerca diverse tipuri de alimente. Acesta nu este neapărat semnul unei educaţii alimentare slabe venite din partea familiei, ci este un rezultat al moştenirii genetice", a explicat dr. Lucy Cooke, coordonatorul studiului.
"Soluţia este ca micuţilor să le fie oferite treptat, atât alimente necunoscute, cât şi unele care le displac pentru a ajunge să se obişnuiască cu acestea", a continuat el.
Atât oamenii, cât şi animalele prezintă o dispoziţie genetică de a respinge anumite mâncăruri, în special legumele şi fructele, fenomen cunoscut, în termeni ştiinţifici, ca "neofobie faţă de mâncare". Cercetătorii consideră că acest comportament alimentar selectiv a fost folosit în trecut ca avantaj evolutiv, pentru evitarea expunerii la mâncăruri posibil toxice.
În cadrul cercetării a fost monitorizat comportamentul alimentar a peste cinci mii de gemeni cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani. Studiul a subliniat importanţa moştenirii genetice şi în acest aspect al vieţii, însă nu nea