"Nu ne dăm seama cât de preţioase sunt păsările în viaţa noastră decât atunci când ne lipsesc", susţine Dr. Dan Hulea Dan Hulea, director executiv la Societatea Ornitologică
"Nu ne dăm seama cât de preţioase sunt păsările în viaţa noastră decât atunci când ne lipsesc", susţine Dr. Dan Hulea
Dan Hulea, director executiv la Societatea Ornitologică Română/BirdLife România (SOR), vorbeşte despre starea populaţiilor de păsări sălbatice din România şi despre modul în care impactul populaţiei umane asupra habitatelor naturale poate contribui decisiv la dispariţia acestor specii. În ciuda eforturilor de protecţie a speciilor sălbatice de păsări, mai mult de 50% din efectivul lor de pe teritoriul european sunt în pericol.
Adevărul: - Cum influenţează dezvoltarea societăţii viaţa păsărilor sălbatice?
Dr. Dan Hulea: - Tehnologia nouă şi echipamentele avansate permit fragmentarea şi transformarea rapidă a habitatelor naturale şi seminaturale. Rămâne astfel tot mai puţin spaţiu pentru speciile sălbatice. Agricultura este esenţială pentru asigurarea unor cantităţi de hrană suficiente pentru o populaţie care este în creştere la nivel global şi circa jumătate din bugetul Uniunii Europene este alocat pentru agricultură.
Dar, o agricultură intensivă presupune cantităţi semnificative de insecticide şi fertilizanţi cu efecte negative asupra insectelor şi, implicit, asupra păsărilor. Reducerea impactului dezvoltării economice asupra habitatelor şi a populaţiilor de animale sălbatice este posibilă atunci când există strategii de dezvoltare pe termen lung ce includ măsurile necesare de protecţie a speciilor şi habitatelor existente.
Ca exemplu, în cazul autostrăzilor, pentru evitarea fragmentării habitatelor trebuie prevăzute pasaje, fie pe deasupra, fie pe sub autostradă, care să permită trecerea animalelor. Este dificil ca oamenii să perceapă fapt