Sfaturi practice contra urgiei de foc.
Meteorologii anunta prelungirea temperaturilor caniculare si in luna septembrie. Dupa ce numarul trecut al revistei v-am oferit sfaturi de sanatate contra hachitelor meteo, acum va invatam cum sa va aparati de caldurile ucigatoare. La propriu!
Principalele efecte resimtite de persoanele afectate de canicula:
Crampele musculare
Cea mai usoara afectiune datorata caldurii o reprezinta crampele musculare; sunt afectate persoanele care fac efort fizic la caldura si care sufera o demineralizare ce cauzeaza spasme musculare.
Stresul canicular
In formele usoare, stresul canicular se datoreaza pierderii de apa si electroliti prin transpiratie care, impreuna cu orientarea fluxului sanguin spre piele, cauzeaza deshidratare, crampe musculare si hipotensiune. Manifestarile constau in pierderea apetitului, uscaciunea gurii, reducerea capacitatii de munca, scaderea performantei intelectuale.
Extenuarea
Extenuarea produsa de caldura apare, de regula, atunci cand corpul pierde prea multa apa sau saruri prin transpiratie. Extenuarea poate fi tratata la spital, prin administrarea de lichide - atat oral, cat si intravenos.
Simptomele includ: sete, ameteli, greata, dureri de cap, slabiciune, stare de confuzie.
Infarctul
Cea mai serioasa problema de sanatate aparuta in perioadele de caldura extrema este infarctul. Acesta poate fi mortal si apare atunci cand temperatura corpului creste peste 40gr.C. Organismul nu mai poate compensa caldura prin transpiratie, organele interne cedeaza unul dupa altul, iar organismul incepe procedura de "inchidere". Victimele trebuie duse de urgenta la spital, pentru tratament. Si umiditatea ridicata creste riscul de infarct, deoarece transpiratia nu se mai poate evapora de pe piele pentru a racori corpul,