Suma minimă de participare, pieţele unde sunt investiţi banii, riscurile investiţiei şi comisioanele percepute de administratori sunt elementele-cheie Noul sistem de pensii facultative se
Suma minimă de participare, pieţele unde sunt investiţi banii, riscurile investiţiei şi comisioanele percepute de administratori sunt elementele-cheie
Noul sistem de pensii facultative se străduieşte să câştige primii clienţi. După ce au avansat estimări de peste 100.000, administratorii de fonduri nu au reuşit să strângă, în primele trei luni, nici măcar 10% din planul iniţial. Totuşi, pentru a avea un venit bunicel la bătrâneţe, o pensie facultativă este binevenită. Ceea ce veţi citi în ghidul pe scurt al unui prospect de pensii reprezintă elementele care diferenţiază un pic un fond de altul.
Cele mai multe date cuprinse în prospecte vizează informaţii generale, legate de procedurile de administrare, de obligaţiile şi drepturile participantului, de anumite penalităţi sau modificări ce pot interveni ulterior, dar care sunt stabilite prin norme de către Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSP) şi care sunt aceleaşi pentru toţi participanţii.
De asemenea, la capitolul taxe şi comisioane ar mai fi de menţionat penalităţile de transfer de 5% din activul net al participantului, dacă acesta se mută la un alt fond mai devreme de doi ani sau tarifele pentru servicii de informare suplimentară, la cererea participantului, care vor fi stabilite anual de CSSPP.
Mihai Şeitan, director partener la firma de brokeraj de pensii FinCo&Partners şi fost preşedinte al Casei Naţionale de Pensii, explică faptul că în citirea unui prospect de pensii sunt importante cel putin trei elemente: datele despre firmă (dacă aţi mai auzit de ea, ce acţionari are), nivelul comisioanelor şi politica investiţională.
"Aici este de urmărit cum îşi alege firma